KRIŽ NAŠ SVAGDANJI VITAMIN C

Za početak citirati ću dio tekst jedne javne objave s portala Dnevno.hr

Evo što se događa kad se molimo nad jelom…

Znanstvenici iz moskovskog ”NII” laboratorija predvođeni fizičarkom Angelinom Mahalovskom došli su do zanimljivih otkrića. Njihov rad seže do unazad više od petnaest godina kada su započeli studiju koja je dokazala opravdanost kršćanske molitve prije jela i križanja u različitim životnim situacijama.

Najviše eksperimenata je rađeno na vodi koja bi nakon blagoslova mijenjala strukturu a opasne bi bakterije ugibale. Znak križa se pokazao kao molitva mijenja fizikalnu strukturu vode. Najviše eksperimenata je rađeno na vodi koja bi nakon blagoslova mijenjala strukturu a opasne bi bakterije ugibale.

Znak križa se pokazao kao učinkovito sredstvo za regulaciju krvnog tlaka i čišćenje od povećanih vrijednosti masnoća i šećera u krvi. Primijećeno je da je znak križa djelotvorniji kada ga na sebi naprave praktični vjernici za razliku od tradicionalnih vjernika i nevjernika.

Napominjem da je članak objavljen u rubrici „VJERA“, te, osim ovog citata, članak ima i druge dijelove autorskog teksta. Ukratko, u članku se objašnjava značenje i važnost križanja iz kršćanskog religijskog kuta. Zato ja na cijeli članak gledam kao na poruku upućenu vjernicima kršćanima, dakle i meni.

Ja se ne bavim marketingom. Tema svih mojih objava je razumijevanje ili „ako znamo, zašto onda ne razumijemo“. Dakle, evo što sam ja razumio iz ove objave?

Fizičari su došli do „zanimljivog otkrića“. Kako vidimo, za autora, ovo otkriće nije epohalno, presudno, ključno, sudbinsko, već je ono zanimljivo, zanimljivo, zar ne? Petnaest godina istraživanja i onda se „otkrilo“ nešto zanimljivo. Ja svaki dan „otkrijem“ nešto zanimljivo, nisam neki doktor fizičar.

Zanimljivost je rezultat opažaja, odnosno iskustvo, subjektivan doživljaj.

Ovim sam htio, prvenstveno sebi pojasniti, razumjeti što je svrsishodno u ovom članku. Nekako mi se ovo sa „zanimljivim otkrićem“ ne slaže s naslovom „SVE SE MIJENJA, ZNANSTVENO DOKAZANO, Nakon ovog molit ćete nad svakim jelom znakom križa.“.

Ali dobro, valjda novinari znaju svoj posao, ipak je to marketing, meni je „otkriće ovog članka“ zanimljivo, ponajviše zato što govori o otkriću koje je odavno, dapače, više puta otkriveno. Vjerojatno postoji potreba autora da se isto učini vidljivijim ljudima. To je onda reklama.

Jedan od zaključaka je da znak križa nad vodom „mijenja fizikalnu strukturu vode“.  Dosta davno, i ja sam „otkrio“ važnost i suštinu međudjelovanja ili razmjene energije, bolje je reći „naučio“ i „usvojio“, tj. uvjeren sam da je to tako.

Razmjena energije ili rad između dva sustava mijenja stanje oba sustava, jedan djeluje na drugi i obrnuto.

Zato to za mene nije novo otkriće. Koliko se mijenja i kako je to izmjereno, to u članku nije objašnjeno. Za pravo razumijevanje trebalo bi pročitati to istraživanje, ali “samo otkriće” da rezultat međudjelovanja dva oblika energije mijenja njihova stanja je staro i „znanstveno dokazano“ odavno. No to ne znači da ću: nakon ovoga moliti nad svakim jelom znakom križa, kako me uvjerava autor u naslovu članka. Znači nije me uvjerio.

Poznato je da se struktura vode lako mijenja.

Najveća “tajna” vode koja je znanstvenicima godinama bila nevidljiva je upravo njena sposobnost da mijenja molekularnu strukturu odnosno način na koji se molekule H2O povezuju. I zbog toga se voda i voda mogu jako razlikovati. Voda mijenja strukturu reagirajući i na najmanji podražaj, npr., zvuk, frekvenciju. To je posljedica promjene elektromagnetskog polja u okolini.

Dakle, osim što „znak križa“ može promijeniti strukturu vode, to isto može i samo naše razmišljanje. Misao je „znanstveno dokazano“ elektromagnetski val, a on utječe na elektromagnetsko polje, pa, ako smo blizu vode, to može promijeniti njenu strukturu. Čak je i Platon, dok je bio živ, dakle davno, to objasnio i objavio. Ovdje nije otkriveno ništa novo, možda su fizičari samo htjeli potvrditi nešto što je već prije otkriveno. I hvale je vrijedno da su to podijelili s drugima. Dokazati nešto nije jednostavno kad je sve relativno.

Kad se mijenja struktura vode, u tom trenutku „ugibaju opasne bakterije“, kaže se u članku. Nisam razumio ugibaju li i neopasne bakterije, niti to ugibaju li te bakterije i koliki broj njih samo u slučaju kad se čini znak križa, ili možda ugibaju u još većem broju u slučaju nekog koncerta neke rock grupe na Jarunu.

Iz članka ne mogu razumjeti što stvarno djeluje na vodu, blagoslov kao čin čovjeka, sama činidba znaka ili oboje zajedno. Ja bih, iz teksta zaključio da djeluje „sam znak“ kao takav i da nema veze sa čovjekom, citat: „Znak križa se pokazao kao molitva mijenja fizikalnu strukturu vode”.

Možda je „znak križa“ kao molitva, a pošto molitva mijenja strukturu vode, onda to može i znak križa. To „činjenje znaka križa“ je nekakav antibiotik, to je već „veliko otkriće“. Ili je možda znak križa pokazao kako molitva to radi pa je onda “znak križa” opet molitva i rezultat je isti.

Možda je to otkriće onda epohalno, npr. uzmete stroj koji radi znak križa stavite ga ispred sebe i čekate da poubija sve opasne bakterije u vama, zar ne? Tijelo čovjeka je uglavnom voda (oko 72% tjelesne težine). Samo treba biti oprezan s antibioticima, vidimo iz iskustva. I ovdje bi za pravo razumijevanje trebalo pročitati cijelo to istraživanje. Možda bih se mogao i dobro obogatiti.

Razumio sam da je „primijećena“ djelotvornost znaka križa na ljudima. Idem sad malo u filozofiju. Stvarnost je uistinu onako kako se i čini, kako ju opažamo. Tko je tu djelotvornost primijetio, opazio, nije jasno, ali netko je.

Evo i konačnog zaključka: Znak križa je djelotvorniji kada ga na sebi naprave praktični vjernici za razliku od tradicionalnih vjernika i nevjernika.

Meni je sasvim razumljivo da će onaj koji „vjeruje“ da mu je križanje od pomoći imati veći osjećaj djelotvornosti križanja nego onaj koji ne vjeruje u isto. To je davno „znanstveno dokazano“, u medicini se koristi placebo, zar ne? Za mene ovo nije nikakvo novo otkriće.

Međutim, nepojmljivo je da postoje, da uopće mogu postojati ljudi nevjernici, isto tako ne razumijem tu „praktičnu“ i „tradicionalnu“ karakterizaciju vjernika.

Čovjek je biće koje živi vjerujući, ne može “biti nevjernik“, netko tko uopće ne vjeruje, nije moguće ne vjerovati u ništa. Čovjek koji ništa ne vjeruje, a još pritom misli da zna nešto, to je nevjerojatan čovjek. Može se biti nevjernik u smislu da ne vjeruje u „nešto“, npr. u anđele. Ali onda je on „nevjernik u anđele“.

Što je to praktični i tradicionalni vjernik? Ja za sebe kažem da sam vjernik.

Tradicionalni je, nagađam, vjerojatno onaj koji nije „pravi“ vjernik ali je zbog nekakve tradicije ipak „nekakav“ vjernik. To je krivi vjernik, nevjernik vjernik. To je isto kao da vam kažu ti si nečovjek čovjek ili ti nisi čovjek ti si čovjek. To je nezadovoljiv iskaz, ne može se logikom dokazati istinitost, to jest ne može biti “ni da ni ne”. “Ni da ni ne” može biti mišljenje, zaključak, “možda da, možda ne” ali ne istinosna vrijednost suda.

Praktični vjernik bi onda bio onaj koji koristi vjeru, kažemo „primjenjuje“ ili „prakticira“. Kako se to vjera primjenjuje? To se zove religija, specijalizacija vjere, imamo poznati predmet, subjekt ili objekt vjerovanja. Dakle, ja sam vjernik, po specijalizaciji katolik, ja sam onda praktički vjernik.

Do sada se na svom blogu nisam doticao religije, možda je sad pravi trenutak da objasnim i to svoje razumijevanje, ipak je vjera unutarnji princip ljudske duše.

Npr. ja vjerujem u „anđele čuvare“, tvrdim da oni postoje, iz iskustva svog života, više puta me nešto sačuvalo od pogibije. Moj mozak sigurno nije bio taj. Instinkt, možda, ali ja čvrsto vjerujem da me netko „sačuvao“. Isto tako vjerujem da su „smrtni grijesi“ stvarno „smrtni po onoga tko ih čini“.

Takvo razumijevanje ime potvrdu i u znanosti. Ako sam škrt, prema kome sam sagriješio, kome sam naškodio? Pa sam sebi, radi se o zakonu akcije i reakcije. Ako ništa ne dam kako ću nešto dobiti. Grijeh prema sebi je biti škrt, to je protiv života. Isto je sa zavisti, neumjerenosti ili sa licemjerjem. Božje zapovijedi su vrlo koncizan priručnik o životu. Ako prema njima stvarno djeluješ, manje ćeš griješiti, ako ćeš manje griješiti manje ćeš se ubijati.

Bog je stvarao i kreirao sve što postoji, on je sve po kojemu je sve stvoreno, svemoguć. To je temelj razumijevanja svake religije, postoji stvaratelj. Za mene Bog ili kako ga već netko zvao, „mora biti“, ne može se stvoriti nešto iz ničega i samo po sebi, zar ne govori znanost upravo to. U filozofskom i metafizičkom smislu to je bitak svih bitaka.

A kako je čovjek po svom bitku “biće vjerovanja” uvjeren sam da nije moguće njegovom vjerom manipulirati kao s automobilom, malo lijevo, malo desno, naprijed nazad itd. “Praktični” vjernik ne treba upravljač sa strane, on ga ima unutra, ima princip duše. Zato mi je ovaj članak malo bez veze.

Da me netko pita, je li mi dosad križanje smanjilo povišene masnoće i šećer u krvi, ja bih mu odgovorio „ne znam, nisam opazio tako nešto“, doduše nisam ni “obraćao pažnju” pa nisam to ni mogao izmjeriti. Budem probao sigurno, što me košta.

Hvala autoru članka na galvanizaciji, to je bio smisao ovog članka. Nije svrha članka bila objaviti nekakvo znanstveno otkriće, kao npr. da Vitamin C liječi gripu. Svrha je bila osvješćivanje, rekli bi na engleskom awareness.

U međuvremenu vidjesmo, ubiše Ivana zbog „nadriliječništva“, a sve zbog krivog razumijevanja.

Vrlo kratko o aktualnoj temi Vitamin C

Posljedice se saniraju. Liječenje posljedica je sanacija. To nije je djelovanje na uzrok bolesti, u ovom slučaju na virus. Čovjek se oduvijek sam bori protiv virusa, on je borac. To se zove imunost, to je cijeli unutarnji sustav čovjeka, imunosni sustav.

Znanstvenici, pa i liječnici kažu da je Vitamin C jedan od najjačih tvari, kemijskih spojeva u jačanju imuniteta čovjeka. Evo citat s jedne od tisuću i više stranica, čiji su vlasnici liječnici, farmakolozi, znanstvenici i sl.:

„Vitamin C mobilizira obrambene snage organizma – antioksidacijskim djelovanjem čini prvu liniju obrane organizma, u prvom redu od patogenih mikroorganizama.“

Definitivno, po ovome, vitamin C pomaže u prevenciji i sprječavanju simptoma ili posljedica, tj. bolesti ili gripe. Ali on služi prevenciji čovjeka a ne virusa gripe. Je li i prevencija onda liječenje, trebalo bi biti jer treba liječiti čovjeka a ne gripu. Pernar je nadrapao jer liječi gripu a ne čovjeka.

E moj Ivane pobratime mio, jesi’l skoro na tečaju bio. Ti si strašno pogriješio kad si mislio da bi liječenje trebalo uključivati i prevenciju, ne samo sanaciju, ilitiga ozdravljenje. Ali, onda čuda ne bi bila moguća, zar nisu velika čuda u povijesti vezana uz ozdravljenje. Prvo moraš nadrapati a onda te netko spasi. Tako je i ovdje, prvo moraš oslijepiti da bi progledao, jer kako ćeš progledati ako nisi slijep.

Postavlja se pitanje jesu li onda ovakve “Vitamin C” objave na stranicama „nadriliječništvo“? Nisu, ti ljudi imaju “medicinski certifikat”, potvrdu znanja, Pernar nema. Vidite da je ljudima važnije „tko što kome kaže“ nego „što tko kome kaže“.

Zanimljivo je i da ovaj članak iz Dnevno.hr nitko ne smatra “nadriliječništvom”, iako tu, vjerojatno isto tako, “nema medicinskog certifikata”.

Ali, tu postoji tradicionalna vjera, i to radi, to je znanstveni dokaz da nema nevjernika, a moguće je i da religijske institucije imaju problem s praktičnim vjernicima kao i državne institucije sa saborskim zastupnicima.

Evo što o tome kaže naše malo, politički uređeno društvo:

Kazneni zakon RH, Nadriliječništvo, Članak 184.

(1)       Tko se nemajući propisanu stručnu spremu bavi liječenjem ili pružanjem druge medicinske pomoći, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

(2)       Ako je djelom iz stavka 1. ovoga članka  izazvano znatno pogoršanje bolesti ili narušenje zdravlja druge osobe, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(3)       Ako je djelom iz stavka 1. ovoga članka  kod druge osobe izazvana teška tjelesna ozljeda ili prekid trudnoće, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.

(4)       Ako je djelom iz stavka 1. ovoga članka  prouzročena smrt jedne ili više osoba, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina.

(5)       Sredstva upotrijebljena za liječenje iz stavka 1 i 2. ovoga članka  će se oduzeti.


Jedinstvenu definiciju pojma, što je to propisana stručna sprema nisam pronašao. U “Zakonu o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju” pronašao sam definiciju stručnih naziva, stručna sprema se stječe i može biti od “niže do visoke”.

Ako Pernara proglase krivim oduzet će mu sve Vitamine C koje je koristio za nadriliječenje :).

Kako ja tvrdim da je galvanizacija lijek, možda se utvrdi da se i ja bavim nadriliječništvom. Šalim se, to je metaforički rečeno, hehe.

Eto zašto je ovaj članak meni bio zanimljivo otkriće. Jako je šaljiv.

U SERIJALU “HAHAHA

 • KRIŽ NAŠ SVAGDANJI VITAMIN C
  Za početak citirati ću dio tekst jedne javne objave s portala Dnevno.hr Evo što se događa kad se molimo nad jelom… Znanstvenici iz moskovskog ”NII” […]
 • PROLUPALI UNITED
  Ova objava je, na neki način, potaknuta od strane mojih prijatelja s kojima igram nogomet svake srijede. To su „obični“ ljudi, uglavnom očevi djece koja […]
 • SEPARATISTI NA OTOKU
  Na moru, otoku Ugljanu, u postsezoni jer je jeftinije, sretoh usput dva frenda iz Zagreba, Vilija i Beru. Pitam ženu, mogu li, i ona me […]
 • PLAN de CORONES = mc2
  E=mc2 je najpoznatija formula teorije relativnosti, drugim riječima energija je jednaka umnošku mase i kvadrata brzine svjetlosti. Na skijanju zakoni fizike ili vrijede ili ne […]
 • KAKAV RADOSTAN DAN
  Vozim se ja tako svojim “hybridnim strojem” ujutro na posao, moram stići na vrijeme, uobičajeno imam važan sastanak u 9,30 h. Ipak, na sastanak dolaze […]
 • JE JE NIJE JE, KOMITRAGIČNI ŠOU
  Završili su uspješni demokratski izbori za predstavnike hrvatske države u Europskom Saboru. Što se promijenilo i što se novog dogodilo? Za mene i vladavinu naroda, […]

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogeri kao ovaj: