PLAN de CORONES = mc2

E=mc2 je najpoznatija formula teorije relativnosti, drugim riječima energija je jednaka umnošku mase i kvadrata brzine svjetlosti.

Na skijanju zakoni fizike ili vrijede ili ne vrijede, to je jako individualno, ali toliko energije treba da se vratiš doma nakon „muškog skijanja“.

Masa nije problem, problem je kvadrat brzine svjetla.

Ako hoćeš skrenuti u desno, guzicu moraš malo zaokrenuti u lijevo, istovremeno koljeno desno pregib prema dolje, obje ruke naprijed u visinu ramena i čučanj radi amortizacije lumbalnih kralježaka L2-L6.

Mora se paziti da se ne ostane u „položaju zadka“ i biti nagnut pod kutom od 45 stupnjeva na padinu dok skije klize sve brže i brže. Što je padina veća to je “pogled stakleniji“, a ipak, što brže kliziš to jednostavnije skrećeš.

Kad tad E=mc2 postane jasno, u skladu s zakonima fizike i iskorištavanju energije gibanja pojavi se kinetički adrenalin obrnuto proporcionalan strahu od potencijala.

Kako onda stati?

Dakle, neki to rade jednostavno, neki komplicirano, ali svi nekako jednom stanu.

Kako se oduprijeti sili, djelovanju tolike količine energije koju dobiješ zbog ubrzanja ako je masa konstanta? Ako je to točno, jer se nekima dosta „mase“ istopi, dok drugima ne.

Zato se koriste razni zakoni fizike i na osnovi toga postoje “tri glavna načina” koja definiraju osebujan individualan stil zaustavljanja.

 • Prvi u jednom trenutku, krenu „skijati uzbrdo“ pa ih sila gravitacije vremenom uspori. To je teorijski idealno jer se sile ponište pa tijelo dođe u stanje ravnoteže, što je optička varka jer u praksi, barem privremeno, zaglave u stanju emocionalne neravnoteže. Oni malo pametniji koriste stil “zavoj u brijeg, okret i nosom u snijeg”.
 • Drugi se samo, u trenutku „bace dok nezaustavljivo jure“. Uglavnom stil je individualan, koriste se kotrljanja, razni premeti, a katkad i dvostruki axel. Čisti ljudski prkos ili inat prema strmini većoj od ravnine.
 • Treći, najkreativniji, pokušavaju stati koristeći zakon poluge ili „zakon dva štapa“. Lijevog i desnog, svakog s jedne strane mase koji se prilikom takve tehnike zaustavljanja “ukrižaju” zajedno sa skijama i koljenima. Oni uglavnom upoznaju ljepote krajolika.

To zna biti krajnja zanimljivo. Objasnit ću na jednom primjeru.

Između ostalih u našem društvu su kroz vrijeme, obuku zaustavljanja istovremeno polagala trojica vrlo zanimljivih novajlija.

Vrlo uspješni ljudi, direktor multinacionalne korporacije, prodavač tehnologija u naponu snage i gazdin sin još na fakultetu.

Evo njihovih priča.

 • Direktor korporacije, inače moj dobar prijatelj, ima poseban stil. On uopće ne koči, on jednostavno „stane kad misli da može“. U povjerenju mi je rekao da ga muči što „ima brze skije“. Od tada je poznat kao “vrsni teoretičar“.
 • Prodavač je malo sofisticiraniji lik, on „padne kad se uplaši“. U povjerenju je izjavio da je to zato „što pazi na druge“. Od tada ga zovemo “humanitarac do koljena“.
 • Gazdin sin student je najjači, on „koči čim krene, a kreće dok pada“. Često kaže da mu se „sve pomiješalo“. Nismo znali kako ga nazvati.

I sad.

Ja k’o neki vrsni teoretski učitelj, učim ih, vičem im „ruke gore“, „desna skija“, „stisni donju skiju“. Ubrzo shvatim da to ništa ne vrijedi, pa se onda smijem sam sebi, uzburkanih emocija. Što mogu kad sam takav i kad sam bio takav?

Trećeg ili četvrtog dana, opet individualno, onaj prvi „stane kad više ne može“ što je vrlo mudro, onaj drugi „padne kad se opusti“ što je naravno glupo, a treći „ne padne kad krene ako odmah ne koči“ što je jako, jako teško.

Ipak, svi ovi intelektualci su preživjeli i sad, teoretski, skijaju bolje od učitelja.

A ja? Shvatio sam da učiti intelektualce nema svrhe, bolje je iskoristiti svoje teoretsko znanje na samom sebi kad već puno platiš takvu školu. Samo se onda ne bih toliko nasmijao da me i vilica i duša bole odjednom.

Tko će mene naučiti individualnim zakonima fizike, kad sve do danas, nisam razumio da je kvadrat brzine svjetla ključna stvar? To je najveća moguća brzina koja upali svjetlo u nekom trenutku, inače je stalno mrak.

Preživjeli vi meni,

Vaš Galvanizator!

U SERIJALU “HAHAHA

 • KRIŽ NAŠ SVAGDANJI VITAMIN C
  Za početak citirati ću dio tekst jedne javne objave s portala Dnevno.hr Evo što se događa kad se molimo nad jelom… Znanstvenici iz moskovskog ”NII” […]
 • PROLUPALI UNITED
  Ova objava je, na neki način, potaknuta od strane mojih prijatelja s kojima igram nogomet svake srijede. To su „obični“ ljudi, uglavnom očevi djece koja […]
 • SEPARATISTI NA OTOKU
  Na moru, otoku Ugljanu, u postsezoni jer je jeftinije, sretoh usput dva frenda iz Zagreba, Vilija i Beru. Pitam ženu, mogu li, i ona me […]
 • PLAN de CORONES = mc2
  E=mc2 je najpoznatija formula teorije relativnosti, drugim riječima energija je jednaka umnošku mase i kvadrata brzine svjetlosti. Na skijanju zakoni fizike ili vrijede ili ne […]
 • KAKAV RADOSTAN DAN
  Vozim se ja tako svojim “hybridnim strojem” ujutro na posao, moram stići na vrijeme, uobičajeno imam važan sastanak u 9,30 h. Ipak, na sastanak dolaze […]
 • JE JE NIJE JE, KOMITRAGIČNI ŠOU
  Završili su uspješni demokratski izbori za predstavnike hrvatske države u Europskom Saboru. Što se promijenilo i što se novog dogodilo? Za mene i vladavinu naroda, […]

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogeri kao ovaj: