#1 HOMO CAMELEONUS

Ovaj članak je nastao kao izvod iz moga seminarskog rada na fakultetu Bio&Biologije i moram upozoriti da nije plagijat originalnog članka „Kameleoni“ na hrvatskoj Wikipediji jer sam promijenio nekoliko najvažnijih riječi, ipak pokušavajući ne narušiti osnovnu ideju.

To sam napravio samo zato da me netko ne bi tužio. Evo izvoda iz seminarskog rada.

Homo Cameleonus

To je porodica stvorenja iz reda „Erectus Hominis Politicus“. Opisano je oko 160 različitih vrsta, koje se dijele u dvije potporodice. Ove vrste su ugrožene u svojim prirodnim staništima, zbog čega su pod zaštitom Briselskog sporazuma o zaštiti vrsta.

Njihov oblik može značajno varirati. Zbog toga je prilično teško točno odrediti neke vrste. Naime, mijenjaju se, ovisno o starosti i spolu.

Čvrste odrednice su uglavnom “rogovi” i “izrasline na njuški“. Tako postoje vrste s vrlo malenim izraslinama na njuškama (Cameleonus smolus) kao i vrste kod kojih su te izrasline vrlo velike (Cameleonus bigus).

Za prepoznavanje pripadnika vrste te su izrasline nezaobilazne. Pored toga, postoje i različiti tipovi „rogova“. Tako ih vrsta „Cameleonus sexrogus“ može imati čak do šest, dok vrsta „Cameleonus dreirogus“ ima samo tri.

Sljedeća osobina im je kožnata „izbočina“ smještena u stražnji džep kod guzice. To ga proširuje tako da guzica izgleda veća. Time zastrašuju potencijalne napasnike.

Karakteristične su im i različite „izrasline“. To su izrasline koje svojim oblikom potsjećaju na zlatni lančić, a pojavljuju se na trbuhu i prsima. To mogu biti čunjaste izbočine, ili prsni “križić” koje potsjeća na pileća prsa, kao kod vrste „Cameleonus vatikanus“.

Značajne odlike koje se koriste za razlikovanje su trbušna i vratna “masna zadebljanja“.

Sljedeća osobina im je žlijezda “hipokriza” u glavi.

Homo cameleonus može biti visok i do 2 m. Glavna funkcija mu je promjena siluete do mjere da ga se prepoznaje kao običnog hominusa.

Kao što su im različite navedene odlike, razlikuju se i “veličinom uda“, pri čemu su svi mužjaci obično „najveći“. Najveći je „Fukcifer oustalet“ koji može doseći ukupnu dužinu od oko 8 cm, dok je „Brookesia minima“ najmanji, dug je samo 3,5 cm.

Čitava građa tijela pravih Cameleonusa prilagođena je životu u gradu, iako neke vrste žive gotovo isključivo na selu. Oblikom tijela često imitiraju razne oblike ljudi. Pravi Cameleonusi često izgledom liče na „Hominis Balcanicus“, terestrični na „Ocvalus Hominis Balcanicus“.

Usna šupljina

Ona se preoblikovala u „stroj“ kojim uspijevaju čvrsto obuhvatiti svaku iole važnu “životnu situaciju“. Neke vrste imaju dodatno još i zubne kandže što omogućuje još sigurnije hvatanje.

Čeljust je posebno građena, svaki facijalni mišić ima pet pozicija, ali su po dva odnosno tri sinkronizirana, tako da predstavljaju dva kraka jednog sustava.

Podrška kretanju gradom je i „tučak“ prilagođen za primijenjenu situaciju, ali imaju ga samo pravi Cameleonusi. Važnost tučka vidljiva je i po tome, što su izgubili sposobnost ostalih da ga primjete.

Za razliku od pravih Cameleonusa koji žive u gradu, kod “terestričnih” tučak nije značajan. Služi samo za tuckanje oraha.

Oči

Uz ostale posebnosti, oči Cameleonusa su vrlo tipične. Smatra ih se vrlo razvijenim i puno su drugačije od ljudskih. Rožnicu i druge dijelove oka prekrivaju tamne očale dijelom sraštene s očnom jabučicom.

Nizom prilagodbi, vid Cameleonusa je izuzetno izoštren, a naučili su i pokretati svako oko zasebno. Oči su smještene tako, da se vidna polja ne preklapaju u jednu sliku, nego nastaju dvije slike. Danas se zna kako Cameleonusa obrađuje te dvije slike, naravno “digitalno”.

Neobična pokretljivost očiju osigurana je razvijenim mišićnim aparatom. Zbog nevidljive ispupčenosti očiju iz lubanje, ukupno vidno polje Cameleonusa je 342°, dakle samo 18° im je u “mrtvom kutu”, što je mali dio pozadine.

Uobičajeno korištenje očiju slijedi čvrsti uzorak, i jednak je kod svih vrsta Cameleonusa:

  • Prvo istraži okolinu svakim okom zasebno.
  • Kad pronađe životnu situaciju, fokusira ju s oba oka.
  • Izbacuje niz nepovezanih riječi s tipičnim nevidljivo ispupčenim očima

Jezik

Još jedna, u svijetu jedinstvena osobina Cameleonusa je njihov oštar jezik. Jezik je uvučen u grlenu vrećicu i povezan s kičmenom moždinom. Nije smotan, nego ga se može usporediti s kratkom gumenom trakom kao onom za hvatanje muha.

Vrh jezika je zadebljan i podijeljen na dva dijela. Premrežen je riječima koje se lijepe za svaku životnu situaciju, to potpomaže stvaranju vrlo velike napetosti.

Kada se dovoljno približi, izbacuje puno nepovezanih riječi, što traje oko pola dana, tako da se ta životna situacija ne može poreći. Izbacivanje nesuvislih riječi dijeli se na 5 faza:

  • životna situacija se fiksira i propituje njen značaj, vrsta i sudionici,
  • polako otvara usta, priprema riječi za izbacivanje i to malo smrknutog pogleda,
  • izbacuje svoj niz nesuvislih riječi,
  • životna situacija tako postaje do kraja razumljiva,
  • jezik vraća u grlenu vrećicu i opisuje životnu situaciju u jednom dosjeu.

Jezik koriste i za pijenje vode.

Rasprostranjenost

Homo Cameleonus prvobitno potječe iz istočne Azije ili sa Karpata, no svoju je raznovrsnost razvio ponajviše u zapadnoj Europi i na Balkanu. Danas ga se može naći na cijelom europskom kontinentu, naročito u Belgiji i području Sredozemlja, ali i u Britaniji, Srbiji i Sloveniji zajedno s Istarskim poluotokom.

No najveća koncentracija Cameleonusa, kako brojem vrsta tako i brojnošću populacije je Bruocsella (osim možda Kortrijk) i Balkan.

Stanište

Staništa Cameleonusa su različita. Većina vrsta pravih Cameleonusa su stanovnici velikih metropola. Građa tijela im je dobro prilagođena takvom načinu života. No i unutar te potporodice ima vrsta koje žive na selu.

Pored toga, Cameleonusi su se prilagodili i različitim ekološkim područjima. Tako nastanjuju oaze na Jadranu, ali i obronke Mount Velebita, do granice visokog snijega.

Hrana i razmnožavanje

Cameleonusi se hrane raznoliko, a veće vrste jedu male uhljebnjake. Pored toga, hrane se i manjim vrstama iste porodice, tzv, mini-uhljebnjaci ili uhljebničići. Kod nekih vrsta je primjećeno da nerado jedu i voće i povrće.

Kao i druga takva stvorenja, većina Cameleonusa se stavlja na raspolaganje oko 4 tjedna prije oplodnje, što znači da su “oviparni“. No, postoje i vrste koje donose na svijet već unaprijed potpuno razvijene životne situacije, što se naziva “ovoviviparnost“.

Ta je pojava naročito česta kod vrsta koje žive u jugoistočnim područjima gdje sela ne daju dovoljnu toplinu koju riječi trebaju da bi se iz njih razvile prave životne situacije.

Prije zadatka, „Cameleonus womenus“ obično izađe iz staništa kako bi se oplodila, obično oko 10 i 30 prijepodne. Kada završi s lijeganjem, zalupi vrata i napušta mjesto. Dok manje vrste poput Brookesie liježu na 2-4 jaja, veći Cameleonusi poput Chamaeleo calyptratusa liježu na oko 80-100 jaja.

Životne situacije se izlegnu nekoliko mjeseci kasnije, ovisno o vrsti Cameleonusa. Vjeruje se da je nesuvislim riječima „Cameleonus menus“ potrebno i do 9 mjeseci da izlegnu nove životne situacije.

Mijenjanje boje

Jedno od vrlo značajnih obilježja Cameleonusa, nisu bez razloga postali sinonim za prevrtljivost, je njihova osobina da mogu mijenjati stranačke boje.

Svaka vrsta ima određeni broj boja. Unutar tog spektra mogu pokazati različite tonove i uzorke. Taj proces, ovisno o vrsti i životnoj situaciji odvija se različitom brzinom.

Najbrže mijenjaju boju u situaciji opasnosti. Tako je kod vrste „Cameleonus leftus Sauchis“ izmjerena promjena boje od borbene crvene do pokisle plave za manje od 6 sekundi.

Danas se često tvrdi da mijenjanje boje služi prikrivanju. No, to je samo dijelom točno. Cameleonusi koriste boju prije svega za komunikaciju. Time pripadnicima druge vrste pokazuju svoje raspoloženje i osjećaje, koje dodatno potvrđuju govorom tijela.

Zaključak

Ne kažu bez veze Udba je sudba, dok Ozna sve ne dozna“.

Vaš Galvanizator, mr. inž. Bio&Biologije

U SERIJALU “HOMOLOGIJA”


4 komentara na “#1 HOMO CAMELEONUS”

  1. […] prvog članka “Homo Cameleonus” koji je nastao kao dio seminarskog rada na fakultetu Bio&Biologije na redu je i drugi […]

    Sviđa mi se

  2. Marijan

    Nije Pervan sve što sija.

    Sviđa mi se

  3. Ovo je genijalno!

    Sviđa mi se

Komentiraj

Create a website or blog at WordPress.com