NOVI RATNICI

Ravnoteža ili balans, to je, kako kažu stručnjaci, poluga života, ekonomije i društva.

U prošlom članku bavio sam se jednom stranom društva, gotovanstvom.

Što bi bilo kad bi svi bili gotovani? Nitko ništa ne bi radio i svi bi čekali da “dođu na gotovo“? Ne bi bilo nikakve promjene, ni evolucije ni revolucije, zar ne?

Zato, da bi ravnoteža postojala, moraju postojati i oni s druge strane. Dok jedni gledaju i čekaju oni rade i stvaraju, djeluju.

Ovo je članak o njima, članak iz serijala “HR ČIP“.


Puno ljudi se pita čemu tolike statistike i izvješća koje proizvodi EU? I čemu ta međusobna rangiranja članica i usporedbe sa drugim zemljama?

Očigledno postoji problem i razlog zašto je fokus Europske komisije velikim dijelom usmjeren prema, kako oni kažu: „jedinstvenom digitalnom europskom tržištu“.

Kako ja to, zbog posla dulje vrijeme proučavam, tako primjećujem da je to toliko intenzivno u posljednjim godinama da je teško i pratiti.

Evo što sam malčice naučio i razumio.

Glavni motiv i problem je „ono što pokazuje trend“, a on pokazuje zaostajanje Europe za drugima, on pokazuje da primat u novoj ekonomiji preuzimaju drugi.

Razlog je jednostavan, Europljani su kao povijesni kolonisti postali pravi gotovani,  pa su prepustili drugima da rade za njih sve i svašta, I zbog toga Europa gubi ekonomsku bitku budućnosti.

Čak i najveće i najbogatije EU zemlje imaju duboko usađene “ekonomske bugove“.

Trendovi pokazuju da nova ekonomija značajno utječe na bogatstvo društva i ako se tako nastavi, prijete još veći ekonomski problemi.

Nekadašnje kolonije su rješenja za svoju ekonomsku suverenost pronašli u primjeni moderne informacijske tehnologije. One su sada te koje sve više kreiraju nove oblike stvarnosti.

I eto frke, trend treba pod hitno zaustaviti. To znači puno aktivnije uključivanje u globalnu ekonomsku bitku.

Ipak, za pobjedu u toj bitci treba stotine tisuća novih ratnika. Tu se ne radi o ratnicima gotovanima, niti o ratnicima rušiteljima već ratnicima stvarateljima. Ratnicima novog doba i nove ekonomije.

Radi se o NOVIM, MODERNIM RATNICIMA.

Zaključak EU je da treba odmah početi stvarati vlastita nova digitalna rješenja jer, opet iz statistike i trenda, vidi se da potencijal materijalnoga slabi, a potencijal informacije raste.

I zato treba što brže i što više inovirati.

To određuje POLOŽAJ nekog društva u ekonomiji budućnosti. Poluga ekonomske moći se promijenila.

Usput, negdje sam pročitao da je čak i tvrda kineska komunistička partija prije desetak godina usvojila pravilo: „najmanje 70% članova partije moraju biti inženjeri po mogućnosti inženjeri iz područja digitalnih tehnologija”.

Nisam istraživao je li to istina ili ne, ali znam da je danas kineski BDP po glavi stanovnika veći od srpskog, a sutra bude veći i od hrvatskog i od mnogih drugih jačih Europskih zemalja.

Što na to kažu “naši” birokrati gotovani?

Obično izjave: “nije tako i nije toliko strašno, demokratski je da svatko ima pravo misliti i reći što hoće.”

A ja kažem: “’em ti jarca baterijskog, pa mi kao da smo se zamrznuti još od vremena Atene i Austrougarske nadgradnje”.

Atenu spominjem jer je ona poznata kao polis koji je izmislio “demokraciju“. To je izgledalo otprilike ovako:

„Ti čovječe nisi rob, slobodan si čovjek, demos, ja ti kao aristokrat zato dajem zemlju u najam, ti je obrađuj i dijelimo zaradu pola meni pola tebi. Moja polovica je nedodirljiva a od svoje možeš platiti najam i pristojno živjeti, ne moraš platiti odmah ali moraš mi davati moju zaradu svaki mjesec. Ako ne uspiješ sebe prehraniti i mene podmirivati ja imam pravo ukinuti najam, a kao jamstvo još i tebe mogu u roblje prodati.”

Vidite, Europljani, Nijemci, Nizozemci, Skandinavci, neki Slaveni i drugi su odjednom shvatili posljedice življenja takve demokracije u moderno digitalno doba. Samo su se promijenili Aristokrati.

Npr. ako Europljanin hoće čitati, komunicirati, ljetovati, raditi, drugim riječima živjeti kao slobodan čovjek, nema frke, Amerikanac mu ponudi “pravo korištenja” ili LICENCU na njegovu inovaciju.

Model je “fer pravo za fer cijenu“. Dugoročni najam je najisplativiji, pa Europljanin odluči da mu je to sve OK. Međutim, Amerikanac Europljanina „zaveže u vremenski čvor“.

To na kraju “licenčnog mandata” za Europljanina u stvarnosti znači: ne možeš me zamijeniti nekim drugim .

Jedan razlog je tzv. „tehnološki lock“, zaključavanje poslovanja na tu i takvu patentiranu tehnologiju. Svaka druga tehnologija u trenutku potrebne zamjene izgleda “neisplativa“.

Ali ima gore od toga. Drugi razlog je taj što Europljanin nije stvorio ništa slično, dakle nema svoju licencu. Europljanin je postao “rob američke licence“.

To je sličnan model kao i u Ateni, samo malo usavršeno.

Tako rade globalni nositelji nove ekonomije, na taj način osiguravaju sebi korist od svoje inovacije. Stvaraju globalnu ekonomsku ovisnost o svojoj inovaciji.

Tako su nastajali i zbog toga rasli Microsoft, IBM, Cisco i drugi IT globalni giganti.

Sve je to Američka licenca, INOVACIJA.

Kako samo ti Amerikanci uvijek prvi shvate što će se događati? Danas isto rade Kinezi, Korejanci, Indijci, Brazilci i mnogi drugi.

Zato trend Europljaninu dodatno pokazuje da će ako se nastavi tako ponašati bit samo još gore po njega.

To je očekivani rezultat u budućnosti.

Stoga su neki Europljani napokon shvatili da treba stvarno biti glup pa dopustiti da se ovisi isključivo o drugima.

Jer, postoje činjenice iz prošlosti, dogodilo se to da su “drugi” cijelo vrijeme stvarali, njima prodavali, zarađivali, zahvaljujući njima inovirali i još ih na kraju “zaključali“.

Neki se zato pokušavaju ubrzano “odmrznuti“, a neki se i dalje ponašaju gotovanski čekajući da netko drugi riješi njegove probleme.

A to se nikad nije i neće dogoditi.

Inače, EU ima vrlo male i ograničene mogućnosti zamijeniti tuđe sa svojim.

Brisel je živio kao grad pun samozvanih generala bez ratnika. I dok su oni uživali u svojim “zasluženim” povlasticama, dotle su drugi napravili prvobitnu akumulaciju kapitala u novoj ekonomiji.

To je “ekonomsko sljepilo” uzrokovano birokratskim sustavom u kojem prevladava gotovanstvo.

I sad, kako se metaforički kaže: “prošlo sedam dana, mačići progledali“. Sada su neki, ali samo neki, shvatili da za bitke ipak trebaju ratnici.

Nedostaje puno ratnika, nema ih dosta za pobjedu. Birokratsko školstvo ih nije stvaralo i obučavalo, barem ne u dovoljnom broju.

I opet, statistika kaže, to je najveći problem.


U bitku se, jednostavno mora uključiti. To više nije stvar želje već stvar potrebe, drugim riječima stvar opstanka.

Zato pametniji generali užurbano “novače” na desetke tisuća novih novih ratnika.

Odakle ih novače? Pa od drugih generala.

Koga novače? One koji svojim vještinama i obrazovanjem najbolje mogu odgovoriti zahtjevima bitke koja je u tijeku. Novače ratnike sposobne inovirati, sposobne stvoriti vlastite licence.

Dakle, ne novače „pravnike“ ili „stare ekonomiste“, nedaj bože „političke znanstvenike“ ili „umjetnike“. Njih ima i previše i posvuda.

Novače INŽENJERE. Inženjeri danas imaju potreban potencijal.

Riječ inženjer dolazi od latinske riječi “ingeniosus” što u prijevodu znači talentiran, sposoban da pronađe nešto novo, novo rješenje.

Novačenje je jednostavno provesti, dovoljno je samo poručiti:

“Vi ste previše inteligentni i vrijedni da bi bi vas netko stalno zaglupljivao , zato dođite kod nas, tu ćete imati priliku stvarno biti inženjer”.

I ode Hrvat inženjer, ide tamo gdje će moći nešto stvarati. Traži poligon za sebe, za svoje sposobnosti. Eto odgovor demografima što se i zašto danas događa.

Jer, neprobuđena hrvatska gotovanska politika predvođena pojavama samozvanih generala je nesposobna stvoriti takve uvjete.

Paradigme života i ekonomije su danas ipak “malo” drugačije.


Ima još, ne samo da se inženjeri “novače” već i sami mijenjaju svoje generale. Žele ratovati na pobjedničkoj strani, razumiju što se događa i što će se dogoditi.

Rad je oblik energije, a ono što je stvoreno ima svoju vrijednost. Zato se rad plaća po “ostvarenom rezultatu“, ne po “sjedenju” na radnom mjestu.

Jel nam jasno? Nije.

Mladi i sposobni odlaze jer ne mogu živjeti u društvu gdje je pravilo da se bolji rezultat vrednuje manje od lošijeg.

I zato je vjerojatnost ishoda taj da će gotovani ostati a ratnici otići.

Kome još trebaju gotovani kad je u pitanju bitka?

Nedavno sam čitao bombastični članak o novim „mladim lavovima“ naše partijanerske politike. Među njima nema niti jedan inženjer.

Vidite li u tome poruku? Slobodno idite, niste važni, ne možete biti dezerteri ako smo vas otjerali. A oni kažu hvala.

Usput, njih ne zanima umjetnička fotografija prvog ministra koja im se prikaže svakih pet minuta kroz različite medije. To zanima bakice i modnog mačka.

Ne zanima ih ni bitka na Sutjesci ili desant na Drvar. To nisu njihove bitke.

I još se jedna stara mudrost potvrdila, lako je oslabiti vojsku koja ima slabog generala.

Na kraju, egzodus hrvatskih inženjera znači nesposobnost i glupost u upravljanju društvom.

Jer će “naši novi ratnici” ratovati za one koji će sve nas na kraju vezati u vremenski čvor.

I tako im pomoći da nas “okupiraju“.


Dakle, imati dovoljno modernih ratnika je najvažnija paradigma nove digitalne ekonomije, imati ih, to znači stvoriti, obučiti i na kraju koristiti ih.

Birokrati kažu “što će nam oni”, bilo nam je i bit će nam dobro i bez njih.

I sve ukazuje na to da ćemo na kraju biti samo jedna mala nevažna moderna kolonija.

Bit će opet “prošla baba s kolačima”, kao i uvijek kroz povijest. Nismo ništa naučili.

Logika kaže da tako “gubimo balans“, a ekonomisti obično zaključe kako imamo jako “lošu bilancu”.

Bukvalno.

Vaš galvanizator!

U SERIJALU “HR ČIP”


Ako želite odmah po nekoj novoj objavi dobiti sadržaj na vaš e-mail, unesite adresu i pošaljite.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s