#5 DEMO ŠOU

Za kraj ovog serijala, jeste li se ikad zapitali kakav smo mi to demos?

Kako se i zašto igramo sudbinama naših zastupnika dok zaokružujemo redne brojeve na partijskim listama?

Karakirano, ironično i sarkastično, raširimo glasačku lističetinu, zažmirimo i olovkom, doduše možda i preferencijalno, pogodimo k’o prstom u redni broj na listi.

A i kako ćemo drugačije. To je neumjesno, ali to je i trenutak kad mi kao demos vladamo. I zato taj trenutak sveukupno hrvatsko demobrižje naziva pobjedom demokracije.

Što je pobjedilo i što se to nakon tog trenutka vladanja promijenilo, to demosu objašnjavaju demobrižnici koji su uvaženi gosti u jednoj epizodi pod nazivom šou izborne noći.

Njihova retorika, logika i izjave su poznate i iste otkad se u našem medijskom prostoru pojavio jedna takav popularno znanstveno fantastični šou, već više od 25 godina.

Isto kao što su iste i riječi partijskih Božanstava koje izgovaraju istovremeno dok im se mikrofon gura u usta. Mi pobijedili, oni izgubili, neki potonuli, a neki uskrsnuli, pobijedila je demokracija.

Sve liči na neku “povijesnu” nogometnu utakmicu lokalnog sportskog kluba pred desetak gledatelja koji se uspiju posvađati oko toga je li bio prekršaj ili nije.

Gledanost svake nove epizode je manja od gledanosti prošle epizode. Radi se o manje poznatom TV žanru, dakle nije ni drama, ni triler, ni akcija ni avantura, ni komedija ni tragedija. Nije ni tragi-komika već komi-tragika.

Razlika je u tome što je tragi-komika ustvari tragična komedija dok je komi-tragika ustvari komična tragedija.

Jedne države i jednog naroda.

Cijelo vrijeme, dok u pozadini traje brojanje zaokruženosti rednih brojeva, pred očima demosa pojavljuju se nazivi partija koje su sudjelovale u slavlju demokracije. Zastupnici brojevi koji su odokativno zaokruženi budu prikazani kroz dostignuća svoje partije.

Stolice sabornice se obojaju u nekoliko boja ovisno o broju demos glasova koji je partija dobila.

Glavni likovi su uvijek isti, partijaneri pučani i partijaneri socijalisti. Jednima je važno koliko ih zajedno ima a drugima koliko su ujedinjeni i koliko imaju simpatizera.  Jednim imenom partijska socijaldemokratska zajednica.

Ostali su sporedni, to su oni koji uvijek i svi odreda testiraju svoj partijski potencijal.  


Zbog tereta obavezne RTV pretplate, koja nije pretplata već namet na posjedovanje uređaja, a sve zbog toga jer pretplata ne smije biti pretplata već namet, javna partiokratska dalekovidnica uvijek pokazuje svoju veliku blagonaklonost glavnima.

Cijelu noć s mikrofonom u ruci novinari čekaju kad će se ukazati glavno Božanstvo. Već unaprijed su dogovorili da se pretplata, tj. namet neće dirati, pa eto da to još jednom i potvrde.

Silazak s neba najvećeg Božanstva je revijalan, hod uvijek dostojanstven a nastup vjerodostojan. Još k tome rezolucija perfektna, kristalni saund ol-araund kad božanstvo hits de graund.

To se radi slikovito i u HD rezoluciji. A gdje su naši izabranici? Tko su oni? Što imaju za reći demosu sad kad su izabrani? Mogli bi barem reći hvala.

Teško im je, oni se trošeći svoje vrijeme i naš novac, umore i iscrpe i logično je da ne mogu složiti tri-četiri gramatički ispravne rečenice.

Zato umjesto njih o njihovim rezultatima moraju pričati etablirana partijska Božanstva.

To je nepravedno, ti ljudi idu u Sabor zastupati demos, oni su stup demokracije, a nitko njih sada ništa ne pita i svi samo čekaju božansku objavu glavnog Božanstva. Demos u svom domu, novinari u svojim dalekovidnicama ili partijskim stožerima, demobrižnici u studijima i u svojim rubrikama.

I dok se čeka presuda demobrižnici demosu objašnjavaju smisao demokracije.

Zaključak je da su oko 70% demosa revolucionari i zato nisu sudjelovali u zaokruživanju, jer poštuju izbornu šutnju i postizborni dijalog.

Bolje po njih, jer što bi bilo da ih prije emitiranja epizode, neki novinar sretne na biralištu i upita „kako je biraču?“, a on odgovori „nikad gore“. I tako svaku epizodu, svake četiri godine.

To je fenomenalno i zato i imamo demobrižnike koji se takvim fenomenima bave. Jedan logički zaključi, ljudima je danas gore zato jer je jučer bilo bolje.

Drugi zaključi da je nostalgija za vremenima kad su bili mlađi osnovni uzrok zašto im je sada nikad gore. A treći se odmah složi izjavom „sve je lako kad si mlad“, a što onda implicira „sve je teže kad si star“.

I onda se usuglase oko stava „nikad nam nije bilo bolje, samo to još nismo shvatili“, a sva preostala pitanja će biti razjašnjena u slijedećoj epizodi.


I to je to.

Glavno Božanstvo se povuče u svoje odaje, neka sporedna mu se pridruže ovisno o koalicijskom potencijalu, demobrižnici odbace nepotreban kriticizam i dalekovidnici ostane namet od pretplate.

Demos malo poslije ponoći ugasi TV, popije plavu tableticu i na spavanje jer ujutro neki idu na posao, neki kod doktora, a neki u školu.

I svi slave demokraciju, iako ne razumiju što će izabrani raditi, niti što će i kako raditi oni s kojima rade ovi koji su izabrani, niti tko s kim i zašto.

To je izgleda nevažno, kao što je nevažan i razlog zašto bi demos obavezno trebao prošetati do biračkog mjesta umjesto da bez razloga šeta do biračkog mjesta.

Ako demos nije izabrao istu, izabrao je drugu partiju.

Koja je ideja jedne takve znanstveno-popularne emisije?

Naravno, to je šou, zato se tako i zove. Igrokaz s kratkoročnim učinkom, dio političke evolucije kako kažu demobrižnici.

Izgleda da demokarcija isto kao i pokemoni. A demos je umjesto neevoluirane dobio evoluiranu partiokraciju.

Jadni mi. Takav smo mi demos.

Vaš Galvanizator!

U SERIJALU “PARTYLAND

 • #1 PARTIOKRACIJA
  Mi smo narod, demos, svi mi građani Lijepe Naše. Republika Hrvatska je naša jedina domovina i naša najveća imovina. I […]
 • #2 PARTIO-KRACI
  Partiokracija opisana u prethodnoj objavi je davno u svijetu prepoznata, to nije samo naš specifični problem, vidimo da se svugdje […]
 • #3 DEMOBRIŽJE
  Naši saborski zastupnici, oni izabrani od i iz nas, oblikuju praksu demokarcije, donose sve važne odluke u ime naroda i […]
 • #4 BOGOMDANA SAMOUVAŽENOST
  Kakav smo mi napredan demos, imamo partiokraciju, a slavimo demokraciju. To “slavljenje” je kolokvijalni naziv za Hrvatske izbore. Svaki put […]
 • #5 DEMO ŠOU
  Za kraj ovog serijala, jeste li se ikad zapitali kakav smo mi to demos? Kako se i zašto igramo sudbinama […]

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogeri kao ovaj: