EPIZODA ZA ZLATNO TELE

Dragi moji, dočekasmo, očekuju nas novo uspješno slavlje demokracije. Nova epizoda naše stare serije, ovaj put, polu-zamaskirani a polu ne, biramo naše predstavnike u naš Sabor.

Čekamo da gong označi početak nove epizode.

Prvo je jedino sigurno, povjerenstvo unaprijed zna da će to biti do sada najdemokratskija i najtransparentnija epizoda do sada. Pa naš narod je pokazao i sam sebi već toliko puta dokazao da poštuje demokratska načela koji uključuju šutnju i dijalog.

I drugo je sigurno, dalekovidnica će, kao i inače, pokazati svoju blagonaklonost glavnima, a sve zbog tereta obavezne TV pretplate koja nije pretplata već namet na posjedovanje radija ili televizora, jer pretplata ne smije biti pretplata već može biti samo namet.

Zavalite se u ovu nedjelju navečer u vaše “fotelje” ispred vaših velikih malih televizijskih ekrana.

Prebacite na HRT.

ŽANR

Radi se o filmskom žanru, nije ni drama, ni triler, ni akcija ni avantura, ni komedija ni tragedija. Najzanimljiviji dio je napetost u iščekivanju rezultata.

Dramski kritičari bi ga nazvali tragikomika, a ja sam iskovao novu kovanicu komitragika.

Razlika je u tome što je tragikomika ustvari nešto tragično smiješno dok je komitragika ustvari komična tragedija ili nešto smiješno tragično.

I iako je rezultat unaprijed svima poznat, ovaj novi žanr u povijesti umjetnosti ima svoje čari. Svi će relativno pobijediti i jedni druge i sami sebe.

I kandidati i vlast i oporba i narod.

GLUMCI

Kako su glavni glumci isti, samo malo ofucaniji, tako će sadržaj, retorika, logika i izjave biti iste otkad se u medijskom prostoru pojavio takav popularno-znanstveno-fantastični serijal.

JA pobijedio, ON izgubio, TI potonuo i MI uskrsnuli, kao na povijesnoj utakmici lokalnog nogometnog kluba odigranoj pred desetak gledatelja.

Glumci će biti podijeljeni u tri ili četiri grupe sukladno važnosti a prema najnovijim rezultatima ipsos ankete.

Zajednica će za glavni cilj pružiti sigurnu Hrvatsku za sav puk hrvatski. Zato se članovi zajednice odmilja nazivaju pučani. A jedina naša imenovana partija ponovno će sve i svoje i tuđe i naše i vaše restartati pa se članovi partije odmilja nazivaju demokratima.

To će biti glavni glumci, jednim imenom partijska zajednica, a ovaj put će im se na svečanosti, samo zato što svoje vole, pridružiti jedan novi i dinamični pokret.

Obzirom na to što vole, gdje su i što su, definiraju se i buduće važnosti njihovih uloga.

Sporedni će usput testirali svoj potencijal, neki jer se bude a neki jer mogu, neki jer su u centru a neki jer su u fokusu. Neki čak imaju i svoje ime i prezime, ali uglavnom će svi oni biti zasebno i posebno i suvereno.

Za zanimljiv zaplet će se prikazati prvo glavni glumci, pa onda i dinamični i neki sporedni kako poziraju kraj “u rastegnuto slovo U” formiranog kartonskog paravana.

Netko će to primijetiti, ali neće primijetiti kako maskirani statisti stvarno glume iza kartoniranog paravana. Jednostavno rašire glasačku lističetinu, zažmire i pogode olovkom k’o prstom u redni broj na listi.

Kako se radnja bude odvijala, ovisno o ambijentu i broju okupljenih idolopoklonika, glumci će prolaziti kroz komi-tragične faze koje nazivam gomilanja.

I svega će bit’ al’ prijatelja neće.

Bit će bojnih gladijatorskih poklika, suza tuge i radosnica, živopisnih logičkih eskapada, blago telećih tužnih pogleda, pa sve do napetih monologa i sve to uz propisane epidemiološke mjere socijalnog distanciranja dok se ne vide konačni rezultati.

Neki će izgledati kao razočarane zombi-lutke, jer potrošili su svoje vrijeme i novac, pa tako umorni ne mogu složiti tri-četiri gramatički ispravne rečenice.

Oni se tako umore i narade, a milijuni gledatelja pred malim ekranima to ne cijene i svi samo čekaju božansku objavu relativnog novog božanstva, koji će u jednom trenutku polako sići s višeg kata.

To će izgledati kao modna revija, hod će biti dostojanstven a nastup mora izgledati vjerodostojan.

I to buduće najvažnije božanstvo će morati nešto pametno reći.

Kad ono? To je ono što ovu seriju čini zanimljivom.

Naša velika neizvjesnost.

INSPICIJENTI

Da bi to sve šljakalo i da bi svi razumjeli što se ustvari događa, ni lijevo ni desno već u centru zbivanja viđati ćemo naše popularne TV šaptače.

Oni se bave fenomenima i uvijek znaju bolje o tome kako je i zašto je tako kako je.

Pa, kao i u svakoj epizodi, jedan od njih će zaključiti da je ljudima danas gore zato jer je jučer bilo bolje. Drugi će se nadovezati da je to prirodno jer su ljudi prije bili mlađi, a treći poentirati izjavom sve je lako kad si mlad, a što onda implicira sve je teško kad si star.

Kako to ne treba dokazivati niti pojasniti oni se jednostavno moraju složiti oko toga: nikad nam nije bilo bolje, samo to još nismo shvatili“.

Sva preostala pitanja će biti razjašnjena u slijedećoj epizodi.

PUBLIKA

Tijekom epizode, dok budu grickali kokice i kikiriki, u jadnim glavama gledatelja će se početi motati glupo pitanje. Ako je to tako, kako će tek onda izgledati sutra, možda bolje sutra a možda malo sutra?

U tom trenutku dogodi se kratkoročno prosvjetljenje i čvrsta spoznaja, sve je ovo samo privid, stvarnost je hologram a demokracija je znanstvena fantastika.

I tako svaka epizoda služi da se podgrije atmosfera, ali isto tako se zna da će vremenom opet sve doći na svoju prirodnu temperature. Hvala Bogu, svaka epizoda ima kratkoročni učinak, ništa se neće promijeniti, moglo biti postati prevruće.

Kako kažu inspicijenti to je prirodni tijek što se naziva politička evolucija.

I to je to, epizoda je završila, rezultat je 99,96% od 25% od 104%. Pa tko će dočekati slijedeću zanimljivu i napetu epizodu? Svejedno, gasi TV, popij plavu tableticu i na spavanje.

A onda dođe jutro, a nakon jutra, dan sutra. I svi koje usput sretnem će uglas naricati: “u ovoj Lijepoj Našoj treba promijeniti sve i iz korijena, ovo naše društvo nema nikakvog smisla”.

A ja im kažem, pa i Tom Cruise je, još uvijek i bez obzira na ofucanost, glavni glumac u novoj epizodi “nemoguće misije”. Jeste li vidjeli kako radi salto mortale bez ikakvih problema.

NAGRADA

Međutim tu nije kraj, sasvim opravdano i ova će epizoda biti nominirana za nagradu “zlatno tele”.

I dobit će opet nagradu koja se dodjeljuje za znanstveno fantastična ostvarenja iz umjetničkog smjera ekspresionizam, pravca nadrealizam.

Za nadrealizam, jer je uspjela demistificirati nerazumljive slike, sad je svima jasno što točno znači jedna slogan-poruka na džambo plakatu, na primjer. sigurno ili ljubav, fokus ili centar, možemo ili ne.

A za ekspresionizam, jer treba shvatiti da je lijevo ili desno ustvari vezano uz to na koju je stranu televizor okrenut i da sve ovisi o tome kako će moleri obojati stolice u ovoj epidemiji čudom spašenih radnih mjesta.

Bit će i kritičara koji će tvrditi da ova epizoda ustvari krije sublimalnu poruku kao svojevrsnu kaznu inače nezainteresiranim gledateljima.

Tako isti ti nezainteresirani ne mogu reći “svi su oni isti”.

Empirijski je dokazano, u Hrvatskoj puno smijeha na početku, označava tragediju na kraju.

Vaš Galvanizator, komi-tragičar


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogeri kao ovaj: